Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΡΟΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ.

Αφηνοντας την Κοζανη και 5 χλμ.νοτια συνανταμε τον οικισμο Κροκος οπου καλλιεργειται το ομωνυμο φυτο ( saffron ) απο τον 17 αιωνα.Ο ποιοτικος ελληνικος κροκος χρησιμοποιειται στην φαρμακευτικη,στην αρωματοποιϊα, στην ποτοποιϊα και στην φαρμακευτικη. Η ιστορια του κροκου (Crocus Sativus Linneaus plant) χανεται στα προϊστορικα χρονια της Ελλαδος. Στην συγχρονη Ελλαδα, επανερχεται το 17 αιωνα οταν εμποροι απο τη Βορειο Ελλαδα και συγκεκριμενα την Κοζανη ξαναφεραν τον κοκκινο κροκο απο την Αυστρια. Απο τοτε καλλιεργειται εδω και 300 χρονια συνεχεια στα πλουσια εδαφη της Δυτικης Μακεδονιας και θεωρειται οτι ανηκει στην καλυτερη ποιοτητα παγκοσμιως.Ο κροκος εχει  γρασιδωτο φυλλωμα και αναπαραγεται μονο με βολβους.Καθε λουλουδι εχει τρια στιγματα κροκου και αυτα τα νηματιδια ενωνονται με τους στυλους και πρεπει να μαζευτουν προσεκτικα με το χερι απο καθε λουλουδι. Το μαζεμα του κροκου δεν ειναι ευκολη δουλια.Οι εργατες πρεπει να αρχισουν το μαζεμα παρα πολυ νωρις το πρωι,σκυφτοι για ωρες να μαζευουν τα λουλουδιαστις ποδιες τους και μετα να τα μεταφερουν σε κοφινια. Ενα εξειδικευμενος εργατης μπορει να μαζεψει περιπου 30,000 λουλουδια την ημερα.Χρειαζονται 150,000 λουλουδια για να δωσουν 1 κιλο αποξηραμενα στιγματα.Ολη η διαδικασια απο το μαζεμα μεχρι τη διαλογη για αποξηρανση γινονται με το χερι γι άυτο΄και ειναι σημερα το πιο ακριβο καρυκευμα στον κοσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου